lunes, 14 de enero de 2008

Publicitat sobre Trànsit


Anunci recent de consciència de la velocitat

Amb aquest anunci iniciaré un petit anàlisi al gran problema que suposen els accidents de trànsit en un país com el nostre. Espanya és un dels països de la Unió Europea amb més morts a l'any per carretera, l'any 2006 es van registrar 4104 morts [font: DGT]. Es va instaurar recentment un sistema de carnet de conduir per punts per tal de reduir aquest elevat índex de mortaldat en carretera que, tot i que políticament és molt correcte acceptar la seva eficàcia, la taxa de morts per accident de trànsit no ha decaigut massa en comparació amb els anys anteriors al nou carnet. És per aquesta raó que la publicitat més recent sobre trànsit fa molta referència a l'importància dels punts i a la velocitat. També les distraccions són un gran problema alhora de dur a terme una conducció segura, tal i com exemplifica el següent anunci.



Anunci DGT alertant sobre el perill de les distraccions


Anunci DGT Campanya de Nadal


Quan s'aproximen dates crítiques en nombre d'accidents de cotxe, apareix també la publicitat específica per a conscienciar a les persones del perill continu que suposa agafar el cotxe després del consum d'alcohol, de sopars de nadal, de festes, etc.

L'anunci que apareix a continuació és molt interessant per les comparacions que estableix entre diversos tipus d'accidents de trànsit amb altres catàstrofes que poden arribar a ser mortals.



Anunci DGT d'equivalència d'impactes


Anunci DGT per a l'ús de cinturons infantils


També es fa un fort ressò, com hem vist amb l'exemple anterior de l'importància de l'ús dels dispositius de seguretat que disposa el cotxe. El més important: el cinturó de seguretat que en el cas de l'anunci exemplifica particularment el cas del cituró per a les cadires infantils.

En el cas de les motocicletes, la publicitat es torna encara més explícita. El fet que sigui un vehicle més perillós tant en carretera com en ciutat, fa que la seva publicitat sigui més dura i causi una sensació més forta a l'espectador.



Anunci de DGT per a l'ús de cascs en les motocicletes


Anunci de DGT més recent sobre l'ús de cascs


Anunci sobre cascs portuguès


Com podem veure, cada país té la seva sensiblitat davant d'una peça publicitària de trànsit. En alguns casos és més explicativa mentre que en altres és més cruel i sincera. En les Jornades Blanquerna 2007 va tenir lloc una conferència anomenada la responsabilitat social en la publicitat de trànsit. En aquesta conferència es va arribar a la conclusió que " és dificil analitzar l'eficàcia de la publicitat de trànsit, però sempre que es salvi una vida gràcies a aquests spots, ja havia valgut la pena fer-lo".


Anunci de trànsit francès


Anunci de trànsit de Nova Zelanda


Per Daniel Vivancos

No hay comentarios: